Σε άλλους προκαλούν δέος, ενώ άλλοι τα συνδέουν με ... απόκοσμες δυνάμεις. Σας παρουσιάζουμε επτά από τα πιο εντυπωσιακά, παράξενα καιρικά φαινόμενα που εξάπτουν τη φαντασία, ακόμα και των πιο πεζών ανθρώπων…
Ουράνιες φωτιές, υδάτινοι ανεμοστρόβιλοι και άλλα οπτικά φαινόμενα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, δίνουν… τροφή για την επινόηση αμέτρητων ιστοριών με πρωταγωνιστές εξωγήινα ή υποχθόνια πλάσματα. Ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς εφτά παράξενα καιρικά φαινόμενα...
1. Red Sprites
Πρόκειται για αδύνατες αλλά ογκώδεις κόκκινες λάμψεις που εμφανίζονται στον ουρανό όταν έχει εκδηλωθεί καταιγίδα. Αν και πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι έχουν δει το φαινόμενο, η τεκμηρίωσή του έχει γίνει σχετικά πρόσφατα, αφού οι πρώτες τυχαίες εικόνες των red sprites απαθανατίστηκαν μόλις το 1989.
Το φαινόμενο διαρκεί μόλις λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι επιστήμονες άργησαν τόσο πολύ να το καταγράψουν και να το ερευνήσουν. Επίσημη ερμηνεία του φαινομένου δεν υπάρχει, έχει παρατηρηθεί όμως ότι τείνει να εμφανίζεται στα σημεία όπου οι θύελλες εξασθενούν, ενώ εικάζεται ότι δημιουργείται από την αποφόρτιση της ενέργειας, που προκαλείται από κεραυνούς που πέφτουν στη Γη.
2. Blue Jets
Στενά συνδεδεμένα με τα red sprites, τα blue jets παρατηρούνται συνήθως στην ίδια θύελλα. Πρόκειται για κώνους μπλε χρώματος, σε ανοδική πορεία, που εμφανίζονται πάνω από το σύννεφο της καταιγίδας. Όπως και τα red sprites δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι το 1989.
Τα Blue Jets δεν συσχετίζονται άμεσα με τις καταιγίδες, όπως τα red sprites. Εμφανίζονται λιγότερο συχνά και φαίνεται ότι έχουν περισσότερα κοινά με τις θύελλες που συνοδεύονται από χαλάζι. Οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει ακόμα τις αιτίες εμφάνισης των Blue Jets. Πιστεύουν πάντως ότι σχετίζονται με τη συλλογή ή την απαλλαγή της ενέργειας που προκαλεί η θύελλα και οι αστραπές. Όσο για το μπλε χρώμα, οι ειδκοί συμφωνούν ότι προκαλείται από τη σύγκρουση αζώτου και οξυγόνου, όταν γίνεται σε μεγάλη ταχύτητα.
3. Fire Whirl
Οφείλονται σε δυο βασικές αιτίες: ή από ανεμοστρόβιλο, ο οποίος περιστρέφεται κοντά σε δασική περιοχή που καίγεται ή από περιστρεφόμενη δίνη φλόγας που εμφανίζεται σε μια περιοχή, λόγω της πολύ υψηλής θερμότητας. Πολλές φορές οι περιστρεφόμενες φλόγες μπορούν να φθάσουν το μισό μίλι σε ύψος και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Στο σεισμό του Great Kanto το 1923 στην Ιαπωνία, είχε δημιουργηθεί μια περιστρεφόμενη φλόγα, λόγω της θύελλας που ακολούθησε. Το φαινόμενο είχε οδηγήσει στο θάνατο 38.000 ανθρώπους περίπου που είχαν κλειστεί σε ένα μικρό χώρο κατά την διάρκεια του σεισμού.
Οι περιστρεφόμενες φλόγες δημιουργούνται όταν συγκλίνει ένα θερμό κενό αέρα με την πυργκαγιά. Οι περισσότερες περιστρεφόμενες φλόγες έχουν ύψος από 30 έως 200 πόδια και πλάτος μικρότερο από 10 πόδια. Συνήθως διαρκούν πολύ λίγα λεπτά, κάποιες φορές όμως έχουν διαρκέσει και περισσότερα από 20 λεπτά.
4. St. Elmo’s Fire
Το St. Elmo’s Fire είναι ένα μυστηριώδες αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακό ηλεκτρικό φαινόμενο, κατά το οποίο φωτεινοί μπλε βλαστοί πλάσματος εμφανίζονται στις άκρες ενός αντικειμένου. Συνήθως έκανε την εμφάνισή του στα σκάφη παλαιότερων εποχών. Το όνομά του προέρχεται από τον Άγιο Έρασμο, που είναι ο Άγιος Προστάτης των ναυτικών.
Το φαινόμενο προκαλείται όταν ένα αντικείμενο βρίσκεται μέσα σε ατμοσφαιρικό ηλεκτρικό πεδίο, που συνήθως είναι μια καταιγίδα. Αυτό που φαίνεται σαν “φωτιά” προκαλείται από την εκφόρτιση της ενέργειας στο συγκεκριμένο σημείο.
5. Waterspout
Μοιάζει με μικρό υδάτινο ανεμοστρόβιλο και βρίσκεται πάντα κάτω από ένα σύννεφο και επάνω σε πολύ νερό, συνήθως πάνω στη θάλασσα. Αν και φαίνεται ότι απορροφά το νερό όσο βρίσκεται πάνω του, στην πραγματικότητα αποτελείται από σταγονίδια νερού που προέρχονται από συμπύκνωση.
Σπάνια έχουν καταγραφεί περιστατικά ισχυρών υδάτινων ανεμοστρόβιλων. Οι περισσότεροι είναι αδύναμοι και προκαλούνται από τη σύγκρουση της ατμοσφαιρικής δύναμης που διαμορφώνει έναν στρόβιλο.
6. London fog
Πολλές φορές, μεταξύ των ετών 1813 και 1952, το Λονδίνο καλύφθηκε από παχιά μαύρη ομίχλη, η οποία προκάλεσε το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Την πρώτη φορά που εμφανίστηκε κράτησε περίπου μια εβδομάδα. Ήταν δε σε τέτοιο βαθμό περιορισμένη η ορατότητα, που ακόμα και οι παλαιοί Λονδρέζοι δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους μέσα στην πόλη. Στη διάρκεια της μαύρης ομίχλης του 1873, τα ποσοστά θανάτων στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 40%.
Η χειρότερη όλων πάντως ήταν η ομίχλη της 26ης Ιανουαρίου του 1880, η οποία περιείχε ένα παχύ μείγμα ρύπων εργοστασίου και άνθρακα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου. Η ομίχλη παρέμεινε στην πόλη για τρεις μέρες και εκτιμάται ότι κόστισε τη ζωή 12.000 ανθρώπων. Τα επόμενα χρόνια και άλλοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φονικές ομίχλες, αλλά μόνο το 1952, όταν η ομίχλη οδήγησε 4.000 ανθρώπους στο θάνατο, η Αγγλία αποφάσισε επιτέλους να αρχίσει να αγωνίζεται εναντίον της μόλυνσης, που αποτελούσε άλλωστε και την αιτία που οι ομίχλες προκαλούσαν το θάνατο.
7. Red Rain
Λόγω του κόκκινου χρώματός της πολλοί τη συνδέουν με το αίμα και τις επικείμενες συμφορές. Αν και το φαινόμενο έχει καταγραφεί από το 1896, καμία κόκκινη βροχή δεν ήταν τόσο μεγάλης διάρκειας, όπως αυτή του 2001, που έπεσε σποραδικά στην Κεράλα, στα νότια της Ινδίας. Διάφορες θεωρίες έχουν λεχθεί για τα αίτια που την προκαλούν. Ορισμένα είδη φυκιών, κόκκινου χρώματος. που υπάρχουν στην περιοχή της Ινδίας, θα μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Πηγή