Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Είσαι έτοιμη για την μεγάλη στιγμή;






Είσαι έτοιµη; Είσαι σίγουρη; Θέλεις ή δεν θέλεις; Μήπως ψάχνεις τον κατάλληλο ...
; Βρες τις απαντήσεις που θα προετοιµάσουν το δρόµο για την πρώτη σου φορά...


Υπάρχει «κατάλληλη» ηλικία;
Στατιστικά δεδοµένα υποδεικνύουν ότι ένα κορίτσι συνήθως ξεκινά τη σεξουαλική του ζωή γύρω στα 17-20, µε ένα σηµαντικό ποσοστό (περίπου 25%) να ολοκληρώνει την ερωτική του σχέση στην ηλικία των 14-17 ετών. Τα αγόρια πάλι φαίνεται ότι έρχονται σε σεξουαλική επαφή περίπου στην ηλικία των 14-17 χρόνων. Παρ’ όλα αυτά η κατάλληλη ηλικία δεν ορίζεται τόσο από χρονικά όρια όσο από την ψυχολογία µας. Έτσι η κατάλληλη ηλικία είναι όταν το άτοµο νιώθει την ανάγκη να κάνει σεξ και αισθάνεται έτοιµο για αυτό.

Πώς καταλαβαίνουµε ότι είµαστε έτοιµοι;
Έτοιµοι είµαστε όταν έχουµε την ανάγκη της πιο ολοκληρωµένης επαφής και επικοινωνίας µε τον σύντροφό µας χωρίς να πιεζόµαστε από εξωτερικούς παράγοντες, π.χ. τι θα πουν οι άλλοι, η σκέψη ότι έχω «αργήσει» και οι φίλοι µου µε κοροϊδεύουν κ.λπ.

Η «προετοιµασία»
Η συζήτηση µε τους γονείς (και γενικά µε κάποιον µεγαλύτερο τον οποίο εµπιστευόµαστε και µε τον οποίο νιώθουµε άνετα) ή φίλους είναι απαραίτητη πριν από το µεγάλο βήµα, όπως φυσικά και µε τον σύντροφό µας. Όσον αφορά στην πράξη αυτή καθεαυτή, έχετε υπόψη σας ότι τα προκαταρκτικά είναι αναγκαία, αφού βοηθούν το σώµα µας να «αφυπνιστεί» µε οµαλό τρόπο ώστε να µην «τροµάξουµε» από την πρώτη επαφή.

Αναζητώντας τον κατάλληλο
Η πρώτη φορά είναι µια σηµαντική συναισθηµατική εµπειρία και για τα δύο φύλα και γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από τον κατάλληλο σύντροφο. Καµία πρώτη σεξουαλική επαφή δεν είναι τραυµατική (όσο αδέξια και αν είναι) αν γίνεται από δύο ανθρώπους που νιώθουν καλά µεταξύ τους, εκτιµούν ο ένας τον άλλον κ.ο.κ.

Οι δισταγµοί
Οι αναστολές των κοριτσιών έγκεινται περισσότερο στο φόβο του «ψυχικού ανοίγµατος», της έκθεσης, στο αν θα αρέσουν στο αγόρι, και ειδικά αν του αρέσει το σώµα τους. Συχνά επίσης υπάρχει µια αγωνία σχετικά µε τη διείσδυση και το αν πονέσει κατά την επαφή αλλά και γενικότερα «αν θα νιώσει κάτι». Στο αγόρι οι δισταγµοί εστιάζονται περισσότερο στο φόβο «αν θα τα καταφέρει» όπως και σε ανατοµικά στοιχεία που θα «αποδεικνύουν» την ανδρική του επάρκεια, όπως για παράδειγµα το µήκος του πέους, τη σκληρότητα κ.ο.κ.

Κι αν µετανιώσω;
Τότε σκεφτείτε ότι αυτή ήταν απλώς µια αρχή που δεν σηµαίνει ότι θα καθορίσει την υπόλοιπη ερωτική σας ζωή και ότι την επόµενη φορά µπορείτε να επιλέξετε καλύτερα (καθώς µάλιστα θα έχετε περισσότερη εµπειρία και θα έχετε απαλλαγεί από το άγχος της πρώτης φοράς). Επίσης, είναι σηµαντικό να µην αρχίσετε να τιµωρείτε τον εαυτό σας γεµίζοντας ενοχές που µπορούν να δυσχεράνουν τη συνέχεια της ερωτικής σας ζωής.

Μήπως να το καθυστερήσω;
Αν κάποιος δεν νιώθει έτοιµος, µπορεί να µην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Πάντως τα όρια µπαίνουν από τον καθένα προσωπικά, όπως και αναθεωρούνται και από τον καθένα προσωπικά όποτε το επιλέξει.

Για ασφαλέστερο σεξ
Όταν αποφασίσετε να κάνετε σεξ, πρέπει να έχετε κατά νου τον κίνδυνο µιας ανεπιθύµητης εγκυµοσύνης ή και ενός Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενου Νοσήµατος (ΣΜΝ). Γι’ αυτό πριν καταλήξετε στο κρεβάτι φροντίστε να µιλήσετε µε τον σύντροφό σας για τη χρήση προφυλακτικού και την αντισύλληψη. Η ευθύνη ανήκει και στους δύο.

Ποτέ χωρίς προφυλακτικό
Το προφυλακτικό µπορεί να σας προστατέψει από πολλά ΣΜΝ, καθώς και από µια ανεπιθύµητη εγκυµοσύνη, ενώ είναι απλό στη χρήση, το βρίσκετε εύκολα (καλό είναι όµως να τα αγοράζετε από το φαρµακείο) και δεν στοιχίζει. Πριν από την πρώτη σας φορά ωστόσο ενηµερωθείτε για τη σωστή χρήση του ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες για «ατυχήµατα», π.χ. σπάσιµο. Επίσης για κάθε επαφή (ακόµα και αν είναι µε το ίδιο άτοµο και η µία επαφή ακολουθεί την άλλη) πρέπει να χρησιµοποιείτε άλλο προφυλακτικό καθόλη τη διάρκειά της. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε µαζί σας αρκετά και όχι µόνο ένα.

Αντισύλληψη
Υπάρχουν πολλές µέθοδοι αντισύλληψης, µε πιο διαδεδοµένη το χάπι. Το αν θα ακολουθήσετε κάποια πρέπει να το συζητήσετε οπωσδήποτε µε τον γιατρό σας και µετά µε τον σύντροφό σας. Βέβαια το ότι χρησιµοποιείτε κάποια αντισυλληπτική µέθοδο δεν σηµαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιµοποιείτε και προφυλακτικό, καθώς είναι το µόνο που σας προφυλάσσει παράλληλα και
από ΣΜΝ.

Αν σπάσει το προφυλακτικό…
Επικοινωνήστε αµέσως µε τον γιατρό σας ή καλέστε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο τηλέφωνο 210 5212054 για να σας καθοδηγήσουν κατάλληλα (www.keelpno.gr).


Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
Με τη συνεργασία της Ειρήνης Τζελέπη, Συµβουλευτικής Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπεύτριας, PgDipl, M.Sc., City University, Λονδίνο, και του Γραφείου HIV/AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ



olagiatingunaika.blogspot.com


Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον; Προωθήστε το να το δούνε και άλλοι!

Μετάβαση στην αρχική σελίδα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...