Υπάρχουν σίγουρα πολλοί λόγοι για να χάσεις τη ...
δουλειά σου, αλλά αυτός είναι μάλλον ο πιο παράξενος
.Η Sharon Smiley εργαζόταν για 10 χρόνια ως ρεσεψιονίστ και ταυτόχρονα διοικητική υπάλληλος σε εταιρεία real estate του Σικάγο, μέχρι που απολύθηκε επειδή μια μέρα παρέλειψε το διάλειμμα για γεύμα!
Η 48χρονη Smiley, έχασε τη δουλειά της επειδή παρέμεινε στο χώρο του γραφείου της την ώρα που προβλέπεται για διάλειμμα φαγητού, προκειμένου να τελειώσει ένα project που της είχε αναθέσει ο προϊστάμενός της.
Ένας άλλος προϊστάμενος (όχι του δικού της τμήματος) που την είδε μπροστά στο γραφείο της της είπε ότι θα πρέπει να σηκωθεί και να πάει για φαγητό, όπως όλοι, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Ο προϊστάμενος παρατηρούσε για ώρα την υπάλληλο να εργάζεται στον υπολογιστή και να απαντά στα τηλέφωνα και στις ερωτήσεις των ανθρώπων που ερχόντουσαν στο γραφείο της.
Η υπόθεση πήρε διαστάσεις και απασχόλησε τον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος της εξήγησε ότι σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας οι υπάλληλοι πρέπει να κάνουν, χωρίς εξαίρεση, ένα μισάωρο διάλειμμα για φαγητό, κάτι που τηρείται απαρέγκλιτα τα τελευταία δέκα χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι παραβίαση αυτής της πολιτικής είναι συνώνυμη με την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας του Illinois.
“Ήξερα ότι δεν επιτρέπεται να τρώμε στο γραφείο μας”, είπε η Smiley στο ABC News. “Γι’ αυτό είχα σηκωθεί από το πόστο μου και απλώς παρέμεινα στο χώρο του γραφείου”. Είπε επίσης ότι η εργασία της ήταν εξαιρετικά στρεσογόνα και της είχε προκαλέσει προβλήματα υγείας που την ανάγκασσν να λείψει από τη δουλειά της για τρεις μήνες.
Δεν φτάνει ότι η Smiley έχασε τη δουλειά της. Οι εργοδότες χρησιμοποίησαν ως αιτία της απόλυσής της την “έλλειψη συνεννόησης”, έναν λόγο που δυσκολεύει πολύ τον απολυμένο να βρει ξανά εργασία.
Όπως συμβαίνει και σε άλλες πολιτείες, η νομοθεσία του Illinois προβλέπει υποχρεωτικό διάλειμμα των εργαζομένων για φαγητό. Αλλά δεν επιτρέπει σε κάποιον εργοδότη να απολύσει τον υπάλληλό του επειδή δεν κάνει διάλειμμα, προκειμένου να τελειώσει της δουλειά του”, λέει ο Michael LeRoy, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana Champaign.
“Παρόλα αυτά η νομοθεσία επιτρέπει σε έναν εργοδότη να απολύσει τον υπάλληλό του για καλό ή κακό λόγο ή χωρίς καθόλου λόγο, αρκεί να μην κάνει διακρίσεις”, συμπληρώνει.
Η Smiley πάντως έχει κάθε λόγο να χαμογελάει. Μετά από δυο χρόνια δικαστικής διαμάχης, το δικαστήριο του Illinois τη δικαίωσε, καθώς πήρε ως αποζημίωση ένα μέρος του προηγούμενου μισθού της, όπως επίσης και μια επιταγή των 528 δολαρίων για κάθε δυο εβδομάδες, μέχρι να ξαναβρεί εργασία.
flashnews.gr