Τον περασμένο Ιανουάριο, η Telegraph ανέφερε ότι το ...φλερτ στο κοινωνικό δίκτυο είχε αρχίσει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες...
που συνέβαλαν στην διάλυση ενός γάμου, με έναν ειδικό να έχει μελετήσει περί τις 30 περιπτώσεις σε διάστημα εννέα μηνών, στις οποίες το Facebook, αποτελούσε την αιτία χωρισμού. Εν τω μεταξύ, μια δικηγορική εταιρεία υποστήριξε ότι μία στις πέντε υποθέσεις διαζυγίων, κατά το προηγούμενο έτος έκανε μνεία στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
Τώρα, απ΄ ότι φαίνεται το Facebook εμπλέκεται στο 33% των λεγόμενων ανάρμοστων συμπεριφορών για το 2011 μεταξύ των ζευγαριών, σημειώνοντας έτσι μία αύξηση της τάξης του 13% από τα προηγούμενα νούμερα για το 2009.
Με βάση ένα δείγμα έρευνας, περί των 5.000 υποθέσεων διαζυγίων, οι πιο κοινές αναφορές στο Facebook σε αιτήσεις για διαζύγια, σχετίζονται με τη συμπεριφορά των συζύγων με το αντίθετο φύλο, καθώς και ότι οι σύζυγοι το χρησιμοποιούν για τον αρνητικό σχολιασμό των πρώην τους. Αυτές, μάλιστα, οι δημόσιες αναρτήσεις χρησιμοποιήθηκαν και ως επιχειρήματα και στοιχεία για την σύνταξη των αιτήσεων διαζυγίου. Οι τρεις κορυφαίοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν:
1.) Ανάρμοστα μηνύματα σε μέλη του αντίθετου φύλου
2.) Ανάρτηση «δυσάρεστων/προσβλητικών» σχολίων από τα μέλη του πρώην ζευγάρι στα wall, ο ένας του άλλου
3.) Φίλοι στο Facebook να αναφέρουν τη συμπεριφορά κάποιου εκ των δύο του ζευγαριού
Εκπρόσωπος μίας σχετικής με ανάληψη διαζυγίων ιστοσελίδας, Divorce-Online, αναφέρει:
«Η κοινωνική δικτύωση έχει γίνει το κύριο εργαλείο επικοινωνίας και αρχίζει να υποκαθιστά τα γραπτά, ακόμα και τα e-mail, κατά τη γνώμη μου. Αν κάποιος επιθυμεί μία έξω-συζυγική σχέση ή ένα απλό φλερτ, τότε το κοινωνικό δίκτυο αποτελεί τον πιο εύκολο χώρο για να το κάνει. Επίσης, το Facebook, λειτουργεί και ως μέσο εκδίκησης για τα πρώην ζευγάρια, μιας και χρησιμοποιούν το wall για να «ξεσπάσουν», προχωρώντας σε αρνητικά σχόλια. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί τι γράφουν στους τοίχους τους, μιας και αυτά τα σχόλια προσκομίζονται στις δικαστικές αίθουσες, όπου αποτελούν στοιχεία για οικονομικές διαφορές και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και για την επιμέλεια των παιδιών».
Δεν ήταν μόνο το Facebook που αναφέρθηκε σε υποθέσεις διαζυγίου, αν και το αντίπαλο δέος, Twitter, εμφανίστηκε σε μόλις 20 περιπτώσεις, δηλαδή αποτέλεσε στοιχείο για λιγότερο του 1% των περιπτώσεων. Όμως και σε αυτό, ο αρνητικός σχολιασμός στους πρώην συντρόφους ήταν ένας από τους βασικούς λόγους αναφοράς.
tromaktiko
tsekouratoi.blogspot.com