Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Fb: Πως να φτιάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Timeline




Με το νέο Timeline οι περισσότεροι χρήστες ...
αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς ο παλιός, παραδοσιακός ''τοίχος'' αλλάζει ριζικά.

Πως μπορείτε να φτιάξετε τις ρυθμίσεις του απορρήτου;

Καταρχάς ορθό είναι προτού αρχίσετε τις ρυθμίσεις να καταχωρήσετε τους φίλους σας σε λίστες, π.χ. "οικογένεια", "καλοί φίλοι", "άγνωστοι", "συνεργάτες" κτλ.

Επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.facebook.com/bookmarks/lists/

Κλικ στην επιλογή "+ Δημιουργήστε λίστα"

Δώστε ένα όνομα στη λίστα και επιλέξτε φίλους σε κάθε λίστα...

Βασικές ρυθμίσεις

Πρόσβαση στις ρυθμίσεις αποκτάτε κλικάροντας στο βελάκι πάνω δεξιά, δίπλα από την επιλογή ''αρχική σελίδα''.

Έλεγχος του προεπιλεγμένου απορρήτου

Από εδώ επιλέγετε ποια θα είναι η standard default επιλογή κοινού δημοσίευσης, η ίδια ρύθμιση θα ισχύει και για όλες τις εφαρμογές που δεν σας επιτρέπουν να επιλέξτε ρύθμιση την ώρα της δημοσίευσης .



Πώς μπορείτε να συνδεθείτε

Ποιος μπορεί να αναζητά το Χρονολόγιό σας με βάση το όνομά σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας; - Αφορά την αναζήτηση βάσει ονόματος ή email μέσα στο Facebook.

Ποιοι μπορούν να σας στέλνουν αιτήματα φιλίας;

- Θα μπορούν να σας προσθέσουν ως φίλο όλοι οι χρήστες του Facebook ή μόνο αυτοί που έχετε κοινούς φίλους; Μην ξεχνάτε πως τώρα υπάρχει και το Facebook subscribe όπου μπορείτε να συνδεθείτε εύκολα με χρήστες που δεν γνωρίζετε προσωπικά.

Ποιοι μπορούν να σας στέλνουν μηνύματα στο Facebook;

Διαβάστε αυτό πριν επιτρέψετε σε όλους να σας στέλνουν αν και το πιο πιθανόν είναι πως τα μηνύματα από αγνώστους θα καταλήξουν στον φάκελο "άλλα" χωρίς να λάβετε ποτέ ειδοποίηση για αυτό, εφόσον επιτρέπετε σε όλους να σας στέλνουν μηνύματα να ελέγχετε συχνά εκείνο τον φάκελο για τυχόν σημαντικά μηνύματα που δεν είδατε.

Ποιος μπορεί να δημοσιεύει στο Χρονολόγιό σας;

Επιλέξτε αν θα μπορούν οι φίλοι σας να γράφουν στο τοίχο σας (Timeline). Αν το απενεργοποιήσετε τότε θα γλυτώσετε και από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φίλοι σας και δημοσιεύουν αυτόματα στο προφίλ σας (θα γλυτώσετε και από τις δημοσιεύσεις που κάνουν οι ιοί του facebook).

Ποιοι μπορούν να βλέπουν δημοσιεύσεις των άλλων στο Χρονολόγιό σας;

Όταν κάποιος φίλος δημοσιεύσει στο Timeline σας ποιοι θα μπορούν να δουν αυτή την δημοσίευση, δεν συζητάμε εδώ φυσικά για σχόλια που κάνει σε δική σας δημοσίευση αλλά δημοσιεύσεις που κάνει ο φίλος στον τοίχο σας, π.χ. σας αφιερώνει ένα τραγούδι.

Πώς λειτουργούν οι ετικέτες

Αναθεώρηση Χρονολογίου - Αν είναι ενεργοποιημένη σας επιτρέπει να ελέγχετε τις δημοσιεύσεις που σας έχουν προσθέσει με ετικέτα και να επιλέγετε αν θέλετε να εμφανισθεί ή όχι στο Timeline σας.

Αναθεώρηση ετικετών - Το ίδιο με πάνω αλλά για φωτογραφίες. Όταν εγκρίνετε μια ετικέτα, τότε η δημοσίευση θα είναι ορατή τόσο σε όποιον εμφανίζεται στην ετικέτα, όσο και στους φίλους του.

Μέγιστη ορατότητα Χρονολογίου - Αφού εμφανισθούν οι δημοσιεύσεις που συμπεριλαμβάνεστε με ετικέτα στο προφίλ σας ποιοι θα μπορούν να τις δουν;

Προτεινόμενες ετικέτες - Βασίζεται στην τεχνολογία face recognition (αναγνώρισης προσώπου) έχοντας συλλέξει στοιχεία από το προφίλ μας και τις προηγούμενες ετικέτες μπορεί να αναγνωρίσει αν βρισκόμαστε σε μια φωτογραφία ή να μας ρωτήσει αν κάποιος από τους εμφανιζόμενους σε αυτή είναι ο "ταδε" φίλος μας συλλέγοντας έτσι περισσότερα στοιχεία. Αν το απενεργοποιήσετε θα διαγραφούν οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν για εσάς.



Οι φίλοι σας μπορούν να κοινοποιούν την παρουσία σας με την παλιά εφαρμογή "Τοποθεσίες μέσω κινητού" - Αφορά την παλιά εφαρμογή, πλέον όλοι μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια κοινοποίηση (με την νέα μορφή του tag). Αν έχετε ενεργοποιήσει τις παραπάνω ρυθμίσεις αναθεώρησης τότε μπορείτε να αφαιρέσετε το tag.

Εφαρμογές και ιστότοποι

Εφαρμογές που χρησιμοποιείτε - Διαγράψτε μια μια τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε από το "Αφαίρεση ανεπιθύμητες ή ενοχλητικές εφαρμογές" ή όλες μαζί από το "Απενεργοποιήστε όλες τις εφαρμογές". Μπορείτε να δείτε ποίες πληροφορίες σας χρησιμοποίησαν οι εφαρμογές και πότε και να ανακαλέσετε άδειες που δεν είναι υποχρεωτικές. Από τις ρυθμίσεις (επεξεργασία ρυθμίσεων) και την επιλογή "Απόρρητο δραστηριότητας εφαρμογών" μπορείτε να επιλέξετε σε ποιους θα φαίνονται οι δημοσιεύσεις των εφαρμογών, αν π.χ. παίζεται φανατικά farmville αλλά σας κοροϊδεύουν ή απλά δεν θέλετε αυτό να φαίνεται στο προφίλ σας τότε φτιάξτε μια λίστα με όλους τους φίλους σας που παίζουν και επιλέξτε να δημοσιεύονται οι πράξεις σας στην εφαρμογή μόνο σε αυτή την λίστα (εικόνα κάτω).

Πώς μεταφέρουν οι άλλοι τις πληροφορίες σας στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν - Κάποιες από τις εφαρμογές αντλούν πληροφορίες για τους φίλους του χρήστη ώστε να κάνουν τα παιχνίδια πιο ενδιαφέροντα π.χ. ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου επιτρέπει στο χρήστη να διαλέξει φίλους του ως παίκτες της ομάδας.

Άμεση προσαρμογή - Εξωτερικές του facebook ιστοσελίδες αντλούν στοιχεία από το facebook για να προσφέρουν μια πλούσια εμπειρία στο χρήστη που τις επισκέπτεται, π.χ. όταν μπείτε στο Yelp και κάποιος φίλος σας το χρησιμοποιεί ήδη θα το μάθετε. Τα στοιχεία σας δεν αποθηκεύονται στην εξωτερική ιστοσελίδα, όλα γίνονται μέσω Facebook, δεν φεύγουν από εκεί ποτέ.

Δημόσια αναζήτηση - Αφορά την αναζήτηση βάσει ονόματος σε εξωτερικές μηχανές αναζήτησης π.χ. Google.

Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις

Με αυτή την ρύθμιση μπορείτε να περιορίσετε μαζικά όλες τις δημοσιεύσεις σας στο Facebook ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες μόνο σε φίλους.


Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον; Προωθήστε το να το δούνε και άλλοι!

Μετάβαση στην αρχική σελίδα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...