Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μάθε τα πάντα για το φιλί!


 

Το ερωτικό φιλί ...Έχει σχέση ο έρωτας με το φιλί; Φυσικά, θα απαντήσετε. Ε λοιπόν ναι, αλλά η επιστήμη έχει και άλλα πράγματα να μας πει, εξηγώντας γιατί το φιλί μπορεί να γεννήσει τον έρωτα, ή να καταστρέψει κάθε προσπάθεια…

Ενα φιλί μπορεί να είναι η αρχή μιας σχέσης, ή μπορεί να είναι το τέλος της. Ενα φιλί είναι υπόσχεση, είναι παιχνίδι, είναι και ξεκαθάρισμα για το τι θέλουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στον άλλο. Πάντα, όμως, όπως και να ’χει, θα έχουν αυτή τη γεύση, που μόνο τα υγρά χείλη του άλλου μπορούν να έχουν. Ενα φιλί είναι έρωτας. Η τέλος πάντων μπορεί να είναι προσωρινός έρωτας.

Τι είναι το Φιλί;

ζευγάρι φιλίΗ Ingrid Bergman, παρτενέρ σε ένα από τα πιο δημοφιλή φιλιά στην ιστορία του κινηματογράφου, στην ταινία Casablanca, έκανε μία σωστή τοποθέτηση πάνω στο θέμα «τι είναι το φιλί» λέγοντας: «Το φιλί είναι ένα αισθησιακό κόλπο, σχεδιασμένο από τη φύση, για να σταματά το λόγο όταν πλέον οι λέξεις γίνονται περιττές».
Το φιλί ειναι εκδήλωση στοργής και ερωτική υπόσχεση, μια πράξη που μας συντροφεύει από όταν οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν έρωτα κοιτάζοντας ο ένας το πρόσωπο του άλλου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φιλί υποκινείται από την αναζήτηση της ευχαρίστησης που νιώθαμε πολύ μικροί, όταν το στόμα μας προσκολλιόταν στο μητρικό στήθος για να θηλάσει, εκτελώντας έτσι το καθήκον που ακόμη και σήμερα παραμένει το πιο σημαντικό, τη λήψη τροφής. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτή η ανάμνηση έχει μείνει στο υποσυνείδητό μας, όταν μεγαλώνουμε το φιλί αντιπροσωπεύει το πάθος, την τρυφερότητα, τον έρωτα, τη σχέση.
Το ερωτικό φιλί συναντιέται μόνο στην ανθρώπινη συμπεριφορά και είναι ένα ολόκληρο τελετουργικό ανταλλαγής αγάπης και επιθυμίας. Το άγγιγμα στο δέρμα είναι μια ευγενής μορφή επαφής αλλά και μια « άγρια διεκδίκηση» υπόσχεση ζωής, που απομακρύνει το φόβο της απώλειας. Εξάλλου λέμε, «Θα σου κλέψω ένα φιλί» που σημαίνει τη διεκδίκηση της ένωσης.

Τα είδη του φιλιού

γαλλικό φιλίΚατά τον Αμερικανό μελετητή Μάικλ Κρίστιαν, υπάρχουν περίπου 25 είδη φιλιού. Οι στατιστικές πάντως λένε ότι το γαλλικό φιλί είναι πρώτο στις προτιμήσεις.
Μελετώντας τις κινήσεις της γλώσσας, τα ρουφηχτά και τα σκαστά φιλιά, οι ψυχολόγοι κατέληξαν πως όποιος δίνει σύντομα φιλιά και «με την άκρη της γλώσσας» είναι συναισθηματικά τσιγκούνης, ελάχιστα διατεθειμένος να δοθεί ολοκληρωτικά.
Αντίθετα, όποιος παραμένει ακίνητος και κινεί ελάχιστα τα χείλη φοβάται να αφεθεί, ενώ όποιος έχει συνέχεια ανοιχτά τα μάτια είναι ανασφαλής.
Το περίφημο Γαλλικό φιλί είναι μια παθιασμένη χορογραφία γλώσσας με γλώσσα. Μερικές φορές  σημαίνει ότι πολύ σύντομα η σχέση θα φτάσει στο κρεββάτι και ο,τι ήθελε προκύψει..
Το ρουφηχτό φιλί είναι μια παραλλαγή του γαλλικού φιλιού μόνο που μετά από λίγο το στόμα ξεχνάει τα γαλλικά του, τα πιάνα του και τα μπαλέτα του, και γίνεται κάποιος πιο απαιτητικό. Γενικά μην το επιχειρήσετε αν δεν θέλετε να δώσετε κάποιο σημάδι ότι η σχέση μόλις που προλαβαίνει να φτάσει μέχρι το αλσάκι απέναντι.
Τέλος το δαγκωτό φιλί είναι η ερεθιστική συνωμοσία των δοντιών με τα χείλη. Η γλώσσα παίζει τον ρόλο κομπάρσου και παρακολουθεί από τα βάθη του στόματος τις ερωτικές πιπιλιές να εναλλάσσονται με τις τρυφερές δαγκωματιές και να ρυθμίζουν τα ντεσιμπέλ του πάθους. Σημαίνει ότι η σχέση θα φτάσει στα άκρα, και μάλλον η ερωτική συνεύρεση θα είναι έντονη!

Το φιλί στην επιστήμη

βατράχια καυτό φιλίΗ επιστήμη έχει πολλά να μας πει για το φιλί. Η δρ Γουέντι Χιλ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνια διεξήγαγε μια έρευνα που έδειξε πως το φιλί είναι πιο πολύπλοκο και προκαλεί ορμονικές αλλαγές τις οποίες δεν ξέραμε μέχρι σήμερα.
Έχει διαπιστωθεί πως ο έρωτας, η ηδονή, ακόμα και η μητρική αγάπη αποτελούν συναισθηματικές καταστάσεις που ενεργοποιούνται από χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και η ωκυτοκίνη. Τους επιστήμονες απασχόλησε επίσης ο τρόπος με τον οποίο το φίλημα μπορεί να προκαλέσει τις ορμονικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην έρευνα της Χιλ. Προφανώς παίζουν ρόλο και οι ψυχολογικοί παράγοντες, όμως, πιστεύουν πως το σάλιο περιέχει φερορμόνη.
Πρόκειται για μία χημική ουσία που απελευθερώνεται από τα θηλαστικά και προκαλεί μια συγκεκριμένη αντίδραση ή μεταδίδει κάποιο μήνυμα σε ένα άλλο άτομο του ίδιου είδους. Υπάρχουν φερορμόνες κινδύνου, εντοπισμού φαγητού, σεξουαλικές και πολλές άλλες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ατόμων.
Ίσως για αυτό κάποια φιλιά μας ταιριάζουν περισσότερο, ενώ κάποια άλλα μας αφήνουν αδιάφορους. Ίσως κάποιος που δεν ξέρει να φιλά σωστά να μην φταίει για την κακή του τεχνική, αλλά η παραγωγή χημικών ουσιών να μη μας ταιριάζει ιδιαίτερα.
Το φιλί είναι η απλούστερη πράξη ρομαντισμού, όμως μπορεί να είναι και η πιο ερωτική, αισθησιακή πράξη. Πολλές φορές, ξεχνάμε πόσο υπέροχο είναι το φιλί, είτε πρόκειται για μία συνηθισμένη διαδικασία είτε πρόκειται για έναν τρόπο για να πεις «σ΄ αγαπώ».


Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον; Προωθήστε το να το δούνε και άλλοι!

Μετάβαση στην αρχική σελίδα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...