- Διαβάζουμε το κείμενο μία-δυο φορές ...
φωναχτά κατανοώντας το νόημά του εάν το κείμενο είναι μεγάλο το χωρίζουμε σε δύο ή τρία τμήματα.
- Εντοπίζουμε και υπογραμμίζουμε λέξεις κλειδιά π.χ. στην αρχή στη μέση και στο τέλος της παραγράφου στις οποίες θα βασιστούμε για να αποστηθίσουμε
- Επαναλαμβάνουμε με μία ανάγνωση προσπαθώντας να "φωτογραφίσουμε" στο μυαλό μας τη θέση των λέξεων στο κείμενο...
Πώς να συγκρατήσουμε έναν αριθμό
Για παράδειγμα τον αριθμό του φορολογικού μας μητρώου. Σπάμε τον αριθμό σε μικρότερα υποσύνολα, σε μικρότερους αριθμούς που αποκτούν ακόμα και μία ρυθμικότητα ... σαν στιχάκι ... ή μπορούμε να συνδυάσουμε στο μυαλό μας τα υποσύνολα αυτά των αριθμών με γεγονότα της ζωής μας, την ηλικία μας ή με ότι άλλο μπορεί οι αριθμοί να ταιριάζουν (100 - αστυνομία, 166 - ασθενοφόρο ή το νούμερο της μετεωρολογίας κτλ)
για έναν κωδικό, αν είστε οπτικός τύπος, μπορεί να θυμάστε τις κινήσεις των δακτύλων σας όταν τον πληκτρολογείτε ή την θέση που έχουν τα νούμερα στο πληκτρολόγιο.
Πως να θυμόμαστε ονόματα προσώπων
Μπορούμε να συσχετίσουμε το όνομα ενός προσώπου που μας συστήνουν για πρώτη φορά με μια εικόνα ή με ένα άλλο πρόσωπο της τηλεόρασης ή της ιστορίας, θρησκείας κτλ για παράδειγμα Μαρία (Παναγία), Τάσος (Ανάσταση) ή με κάποιο πρόσωπο οικείο μας ( έχει το ίδιο όνομα με τον αδερφό μου ή τον εργοδότη μου) και να φέρουμε αυτή την εικόνα στο μυαλό μας μεγενθυμένη.
Πως να θυμόμαστε τη λίστα του σούπερ μάρκετ
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο τεχνικές προκειμένου να θυμόμαστε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.
Ένας τρόπος είναι να οργανώσουμε τη λίστα αλφαβητικά, για παράδειγμα αυγά/ γάλα/ γιαούρτι κτλ ή βάσει του χώρου του σούπερ μάρκετ, χωρίζοντας το σε τμήματα. Μπορούμε δηλαδή να ταξινομήσουμε στο μυαλό μας τα ψώνια μας μπαίνοντας νοητικά στο χώρο του σούπερ μάρκετ ξεκινώντας πχ από το μανάβικο, τα αλλαντικά, τα ψυγεία με τα γαλακτοκομικά κτλ ανάλογα με το πως είναι ο χώρος του κάθε σούπερ μάρκετ.
Διάφορα μικρά τρικ που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά προκειμένου να θυμηθούμε μία δουλειά που πρέπει να κάνουμε είναι και τα εξής:
- Να βάλουμε το ρολόι στο άλλο χέρι και γενικότερα να σπάσουμε τη ρουτίνα ώστε να αναρωτηθούμε γιατί το κάναμε ...
- Να έχουμε ένα ημερολόγιο - σημειωματάριο σε ένα εμφανές σημείο του σπιτιού που επισκεπτόμαστε συχνά όπως το ψυγείο ... βλέποντας το συνέχεια τελικά θα το απομνημονεύσουμε
- Να συγκρατούμε τα αρχικά γράμματα από κάθε δουλειά δημιουργώντας ακρωνύμια. Για παράδειγμα αν αύριο πρέπει να πάτε στην Τράπεζα και την Εφορία μπορείτε να θυμάστε ... ΕΤ (ο εξωγήινος) ...
mikreskiries.blogspot.com