Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Χειμώνας και κατάθλιψη: Που είναι ο μύΧειμώνας και κατάθλιψη: Οι μύθοι που ακόμα πιστεύουμε




Οι χειμωνιάτικες μέρες έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά...
: μουντό καιρό και έλλειψη φωτός
. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για την ψυχολογία μας, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας, αυξάνοντας τη μελαγχολία μας. Παρ' όλα αυτά, κυριαρχούν κάποιες λανθασμένες απόψεις πάνω στο θέμα, που χρειάζονται αναθεώρηση.

Διάβασε τους κυριότερους μύθους που πιστεύουμε πάνω στο θέμα της εποχιακής κατάθλιψης:

Πρώτος μύθος: Οι άνθρωποι αυτοκτονούν πιο συχνά τον χειμώνα

Οι αυτοχειρίες έχουν συνδεθεί με το χειμώνα καθώς πρόκειται για μία μελαγχολική εποχή για τους περισσότερους. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δε φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Μία πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότ ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονίες το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερος από ότι το χειμώνα.

Δεύτερος μύθος: Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν είναι τόσο σοβαρή όσο και η πραγματική κατάθλιψη

Όταν μιλάμε για "κατάθλιψη του χειμώνα" μιλάμε για πραγματική κατάθλιψη. Απλά εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή (χαρακτηριστικά αρχίζει τον Σεπτέμβριο και υποχωρεί την άνοιξη). Τα συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι η έλλειψη ενέργειας, τα παραπανίσια κιλά αλλά και οι ώρες ύπνου πάνω από το φυσιολογικό. Τα συναισθήματα απόγνωσης αλλά και η απώλεια ενδιαφέροντος για πολλές δραστηριότητες, συνοδεύουν και επιβαρύνουν τα ήπια συμπτώματα της κατάθλιψης του χειμώνα.

Τρίτος μύθος: Όλοι νιώθουν χειρότερα το χειμώνα

Σε μία πρόσφατη επιστημονική παγκόσμια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την σχέση μεταξύ καιρού και διάθεσης σε 400 εφήβους και τις μητέρες τους. Περίπου οι μισοί δεν επηρεάστηκαν έντονα από τον καιρό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καιρικές προτιμήσεις κατά κάποιο τρόπο μαθαίνονται μέσα στην οικογένεια και δε σχετίζονται άμεσα από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα.
pinnokio


Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον; Προωθήστε το να το δούνε και άλλοι!

Μετάβαση στην αρχική σελίδα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...