Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τι πρέπει να ξέρετε για το χρονολόγιο (timeline)


 
Νέες μεγάλες αλλαγές στο Facebook...

Οι παλιές, γνωστές σε όλους μας σελίδες προφίλ δεν θα ισχύουν σε λίγο καιρό. Οι νέες σελίδες που έρχονται θα είναι γεμάτες με εικόνες, φορτωμένες πληροφορίες και θα ονομάζονται «Timeline». Παρουσιάζουν μια χρονολογική λίστα με όλα όσα....



έχετε κάνει ποτέ στο Facebook, εξασφαλίζοντας πως όλες οι παλιές ενημερώσεις σας, τα status σας και οι φωτογραφίες σας θα διατηρούνται για πάντα.

Η αλλαγή έρχεται σύντομα. Πολύ σύντομα. Το Timeline είναι προαιρετικό ως τώρα για τους χρήστες, πρόσφατα όμως ανακοινώθηκε από το Blog του Facebook ότι το Timeline θα ισχύσει στις επόμενες εβδομάδες για όλα τα προφίλ των χρηστών - είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι.

Μόλις αλλάξει το προφίλ σας, θα έχετε 7 ημέρες για να διαμορφώσετε τη νέα σας σελίδα, πριν αυτή γίνει ορατή στους φίλους σας. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το καινούργιο Timeline του Facebook και κάντε ένα καλό ξεκίνημα.



Το στοιχείο της κεντρικής εικόνας μπορεί να φαίνεται κάτι απλό, αλλά θα είναι και αυτό που θα την καθορίσει. Θα είναι μια μεγάλη εικόνα που εμφανίζεται ακριβώς στην κορυφή του Timeline σας. Επιλέξτε σωστά - θα είναι μια δημόσια εικόνα (όπως και η φωτογραφία του προφίλ σας) που θα είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε δει το προφίλ σας στο Facebook. Δεδομένου ότι θα είναι μια μεγάλη εικόνα, η εικόνα αυτή θα πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 720 pixels.


Το Timeline σας εμφανίζει στιγμιότυπα από την παρουσία σας στο Facebook. Μπορείτε να περιηγηθείτε σκρολάροντας προς τα κάτω, ή χρησιμοποιώντας τα links με τις ημερομηνίες στη δεξιά πλευρά της σελίδας. Αν έχετε προφίλ στο Facebook εδώ και μερικά χρόνια, αυτό μπορεί να σας φανεί ως ένα συναρπαστικό (αλλά και συνάμα «εκνευριστικό») παράθυρο στο παρελθόν σας.


Το Facebook αρχικά συμπληρώνει αυτόματα το Timeline σας, αλλά έχετε τον έλεγχο σε ότι θέλετε να φαίνεται. Το Activity Log είναι αυτό που τροφοδοτεί το Timeline σας και παρά το ότι μπορείτε να κάνετε όποια αλλαγή θέλετε απευθείας στο ίδιο το Timeline, είναι προτιμότερο να την κάνετε από αυτό το μενού στο οποίο μπορείτε να βρείτε κάθε σας ενέργεια στο Facebook. Η ενότητα αυτή είναι ορατή μόνο από εσάς και μπορείτε να σβήσετε ότι δεν θέλετε να υπάρχει πια. Κάντε κλικ σε ότι θέλετε να κρύψετε ή και να διαγράψετε εντελώς. Λάβετε υπόψη σας ότι αν επιλέξετε απλά να κρύψετε ένα μήνυμα όπου είστε tagged μαζί με άλλους, αυτό θα εξαφανιστεί από το δικό σας χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορεί να είναι ακόμη ορατό στους υπόλοιπους φίλους σας.


Μπορείτε να προσαρμόσετε την εμφάνιση της σελίδας σας και να παρουσιάσετε σε αυτήν τις πιο έξυπνες δημοσιεύσεις σας και τις καλύτερες φωτογραφίες σας. Αυτό γίνεται από το Timeline σας: Κάντε κλικ στην επιλογή με το αστεράκι που εμφανίζεται δίπλα από αυτά και αμέσως θα εμφανιστεί σε δύο στήλες


Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να θέλετε να «φωνάξετε» για κάτι, υπάρχουν και κάποια πράγματα που θα εύχεστε να μην είχαν υπάρξει ποτέ. Αυτά μπορείτε να τα ελέγξετε από το Timeline αλλά και από το μενού Activity Log. Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι στο δεξί πάνω μέρος του κάθε post που εσείς ή κάποιος άλλος έχει κάνει στον τοίχο σας και έχετε επιλογές να το κρύψετε από το Timeline ή και να το διαγράψετε εντελώς. Μπορείτε να αλλάξετε ακόμα και το χρόνο που δημοσιεύτηκε ή να προσθέσετε τοποθεσία στις αναρτήσεις σας.


Κατά πάσα πιθανότητα σας έχουν συμβεί περισσότερα πράγματα απ' όσα ξέρει για εσάς το Facebook. Για τους πραγματικά «άρρωστους» με το Facebook υπάρχει το κουμπάκι Life Event - από εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε το relationship status σας, να δημοσιεύσετε νέα για τη δουλειά σας ή να γνωστοποιήσετε μία αλλαγή των θρησκευτικών σας πεποιθήσεων, οπότε το Timeline σας γίνεται ένα ολοκληρωμένο έγγραφο για τη ζωή σας. Μπορούμε να φανταστούμε ότι κάποιοι γοητεύονται από αυτή την ιδέα, αλλά κάποιοι άλλοι τρομοκρατούνται πραγματικά


Το Timeline είναι μια πόρτα στο παρελθόν σας, οπότε θα θέλετε να ξέρετε για το ποιος θα μπορεί να την ανοίξει. Όπως και με τη σελίδα του προφίλ σας, το Timeline σας είναι ορατό μόνο στους φίλους σας, οι οποίοι είναι οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να σας γράψουν κάτι. Αλλά αν θέλετε μεγαλύτερο έλεγχο, μπορείτε να επιλέξετε το Timeline review. Το Facebook στη συνέχεια θα σας ρωτήσει αν εγκρίνετε ή απορρίπτετε όλα τα προηγούμενα post στα οποία έχετε γίνει tagged, πριν αυτά προστεθούν στο Timeline σας. Για να βρείτε αυτή την επιλογή, κάντε κλικ στο μενού πάνω δεξιά και επιλέξτε το Privacy Settings (Ρυθμίσεις Απορρήτου), στη συνέχεια το How Tags Work (Πώς λειτουργούν οι επισημάνσεις) και τέλος το Edit Settings (Επεξεργασία Ρυθμίσεων).


Μπορείτε να επεξεργαστείτε ποιος μπορεί να δει την κατάσταση σας μέσα από το Timeline σας - δεν είναι δύσκολο, απλά κάντε κλικ στο εικονίδιο δίπλα στην ώρα και την ημερομηνία της δημοσίευσης και διαλέξτε την επιλογή που θέλετε. Με προσαρμοσμένα στοιχεία ελέγχου, μπορείτε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται απλά αποκλείοντας συγκεκριμένα πρόσωπα. Μπορείτε ακόμα να προεπιλέξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας από τα privacy controls.


Το Facebook κάνει μεγάλο «θόρυβο» για τις social εφαρμογές του - την «νέα τάξη εφαρμογών», σύμφωνα με το αφεντικό του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Αυτές δείχνουν την παρούσα κατάσταση που βρίσκεστε, τις ειδήσεις που διαβάζετε ή το τραγούδι που ακούτε - και σας δίνουν την ευκαιρία να δείτε τι κάνουν οι φίλοι σας. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές διατίθενται στις ΗΠΑ και λιγότερες στον υπόλοιπο κόσμο.


Οι χάρτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της νέας σελίδας σας στο Facebook. Μπορείτε να βάζετε ετικέτες στις φωτογραφίες σας με τους τόπους όπου αυτές τραβήχτηκαν, και επίσης να προσθέσετε ετικέτες σε σημαντικά γεγονότα της ζωής σας, έτσι ώστε όλα να εμφανίζονται στο δικό σας εξατομικευμένο χάρτη. Θέλει λίγο κόπο για να τον φτιάξετε, αλλά αν είστε έτοιμοι να περάσετε λίγο χρόνο σε αυτό, τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά


Πριν δημοσιεύσετε το Timeline σας, μπορείτε να ελέγξετε πώς θα εμφανίζεται στους επισκέπτες. Κάντε κλικ στο κουμπί «Gear» στην πάνω δεξιά γωνία της κύριας σελίδας και επιλέξτε «View as ...». Αυτό σας επιτρέπει να ελέγξετε πως βλέπει τη σελίδα ένας φίλος σας ή ακόμη και κάποιος τρίτος. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα μυστικά σας δεν τα μαθαίνουν όλοι στον κόσμο. Μόλις είστε ικανοποιημένοι, κάντε κλικ στο κουμπί «Publish Now» και το Timeline θα αποτελεί το νέο πρόσωπο σας στο Facebook.

msn.com


Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον; Προωθήστε το να το δούνε και άλλοι!

Μετάβαση στην αρχική σελίδα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...